Bu yazıda akrilik tırnaklara ne sıklıkla ara vermeniz gerektiğine ve kırılgan, hasar görmüş tırnaklarınızı nasıl onarabileceğinize dair bilgiler veriyoruz.
Gerçekten tırnaklarımın nefes almasına izin vermem gerekiyor mu?
Tırnaklar havadan oksijen almaz, bu nedenle sağlıklı kalmaları için ojeden vazgeçmeniz gerekmez. Ancak, tırnakların uygun bakıma ihtiyacı vardır ve zaman zaman dinlenmeye ihtiyaç duyabilirler.
Tırnaklar, ojelerdeki pigmentler nedeniyle renk değiştirebilir. Yanlış oje çıkarma işlemi sonrası tırnaklarınızda beyaz lekeler görmeniz de mümkündür. Zaman zaman bir ara vermek, sararmayı ve kırılmayı önlemeye yardımcı olabilir.
Herkes için geçerli olan belirli bir zaman dilimi yoktur, ancak tırnaklarınıza uygun bakımı yaptığınızdan emin olmalısınız. Hasarın birikmesine izin vermek iyi bir fikir değildir. Akriliklere ara vermenin zamanının geldiğini gösteren belirgin bir işaret, doğal tırnağınızın artık parlak pembe ve pürüzsüz olmamasıdır. Manikürcünüzle konuşun ve profesyonel görüşlerini alın, ardından tırnaklarınızın birkaç haftada bir veya ayda bir ara vermeye ihtiyacı olup olmadığına karar verebilirsiniz.
Bekleyin... Akrilik tırnaklar sizin için zararlı mı?
Bu kadar ileri gitmeyeceğiz, ancak kesinlikle tırnaklarınız ve ellerinizin derisi için zorlayıcı olabilirler. Aşırı manikür, düşük kaliteli manikürler ve zaten hasar görmüş tırnaklara oje sürmek, tırnaklarınızı daha kırılgan hale getirebilir. Ayrıca bu faktörler tırnak plağının incelmesine yol açabilir, tırnağın sert kısmı keratin yapısındadır.
Örneğin, jel manikürler aşırı kullanıldığında ve özellikle jel bazlı katman doğru bir şekilde uygulanmadığında tırnakların dehidrasyonuna ve incelmesine neden olabilir. Akrilik tırnaklar da uzun vadede tırnaklara zarar verebilir, çünkü uygulama için doğal tırnaklarınızın yüzeyi zımparalanır ve bu uygulama doğal tırnağı zayıflatır.
Ya jel tırnaklar?
Jel tırnaklarla ilgili dikkate almanız gereken bir şey, kurutma sürecidir. Çoğu jel tırnağın sertleşmesi için ultraviyole (UV) ışığa ihtiyacı vardır. Jel tırnak cilası ve UV radyasyonu, tırnaklardaki keratinlere zarar verebilir ve bu da onları daha kırılgan hale getirebilir.
UV lambaların kullanımı cildiniz için riskli mi? Amerikan Dermatoloji Derneği, UV ışığı yerine LED ışığı kullanan bir manikür salonuna gitmenizi önerir. LED lambalar hala UV radyasyonu yaysa da, bu UV ışığından daha azdır. LED ışığı da daha hızlı kurutur, böylece ellerinizin UV ışınlarına maruz kalmasını azaltır.
Ama her zaman geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanmak iyi bir fikirdir, evet, ellerinizde bile!
Sahte tırnakları kendim çıkarabilir miyim?
Ara vermeden önce, tabii ki jel veya akriliklerinizi çıkarmanız gerekecek. Bu işlemi profesyonellere bırakmak genellikle en iyisidir ve bunu yapabiliyorsanız çok daha iyi ama manikür salonuna gidemediğiniz zamanlar olabilir.
Sahte tırnaklarınız düşmeye veya çatlamaya başlarsa, onlara tırnaklarınızın doğal yapısına daha az zarar verecek şekilde çıkarılmaya çalışmanız önemlidir.
Evde sahte tırnaklarınızı veya jel ojelerinizi çıkarmanız gerekirse, oje çıkarıcı, pamuk, tırnak makası, tırnak törpüsü ve alüminyum folyo ihtiyacınız olacak.
İşte akrilikleri kendiniz çıkarmanız için adım adım bir rehber:
Adım 1
Tırnaklarınızı (akrilik, jel kaplı veya gerçek) tırnak makasıyla kısaltın. Elbette tırnaklarınızı uzun tutmak isteyebilirsiniz, ancak daha kısa olmaları sahte tırnakları çıkarmayı daha kolay hale getirir.
Adım 2
Törpünüzle tırnaklarınızın üst kısmını nazikçe zımparalayın, jel veya akriliği mümkün olduğunca ince hale getirmeye çalışın.
Adım 3
Tırnaklarınızı oje çıkartıcıya batırabilirsiniz ancak bu daha fazla cilt alanınızı çıkarıcıya maruz bırakır. Öncelikle, pamuk toplarını veya pedlerini oje çıkarıcı ile ıslatın. Ardından tırnaklarınızı önceden kesilmiş alüminyum folyo kareleriyle sarın ve pamuk topunu tırnağın üstüne sabitleyin. Bir ipucu? En sevdiğiniz şovu izlemek için yerleşin, çünkü folyoyu tırnaklarınızda 30-40 dakika tutmanız gerekiyor.
Adım 4
Folyolarınızdan birini kaldırarak tırnaklarınıza göz atın ve akriliklerin ne kadarının çıktığını kontrol edin. Hepsi çıkınca, tırnaklarınızı zımparalayarak kalan küçük parçaları da çıkarın.
Adım 5
Ellerinizi ve tırnaklarınızı yıkayın ve nazikçe kurulayın. Ardından, nemlendirin, nemlendirin, nemlendirin! Tırnaklarınıza ve tırnak etlerinize uygulayabileceğiniz ISDIN Si-Nails gibi nemlendirici bir tırnak güçlendiriciyle tamamlayın.
Akrilikler veya jeller sonrasında tırnaklarımı nasıl güçlendirebilirim?
Jel veya akrilik tırnaklarınızı çıkardıktan sonra, onlara bir tırnak ürünü ile bakım yapmaya başlayabilirsiniz. Tırnak yapısını güçlendirirken nemlendiren ve sağlıklı görünmesi sağlayan bileşenleri sağlayan bir formül arayın.
Peki, bu tırnak güçlendirici bileşenler nelerdir? Onlara bakalım:
Keratinler
Keratinler, güçlü ve dayanıklı tırnaklar için önemli bir yapı taşıdır. ISDIN’in Si-Nails ürünü, keratinleri desteklemek ve tırnak sertliğini artırmak için Pistacia lentiscus reçinesi içerir.
Silisyum
Silisyum, tırnakta bulunan önde gelen minerallerden biridir. Silanediol salisilat bileşeni, sağlıklı, güzel tırnaklar büyütmenin kritik bir adımı olan silisyumu teşvik eder.
Nem artırıcılar
Hyaluronik asit, en bilinen cilt nemlendiricilerinden biridir ama bunun tırnak plağını da nemlendirebileceğini biliyor muydunuz? Si-Nails tırnak güçlendirici ürünü örnek olarak alınabilir. İçindeki katyonik hyaluronik asit, tırnakların esnekliğini artırmaya ve tırnaklar ile tırnak etlerinin görünümünü yenilemeye yardımcı olur.
Son kat
Oje, jel veya akrilik tırnaklara geri dönmeye karar verseniz bile, sürekli nemlendirme bakımına özen gösterin ve hem uygulama hem de çıkarma işlemleri için profesyonel bir manikürcüye gidin.
Eğer tırnaklarınız hasar görmüşse, tırnaklarınız iyileşene, daha güçlü ve daha sağlıklı olana kadar tırnak güçlendirme bakımına devam edin. Doğru tedaviyle, sağlıklı, güzel tırnaklara sahip olma yolunda ilerleyeceksiniz.