İçeriğe atla
Retinal (A ile): Kapsamlı Rehber

Retinal (A ile): Kapsamlı Rehber

Mağaza raflarında ve haber kaynaklarında karşılaştığınız için retinole aşina olabilirsiniz, ancak A harfiyle yazılan retinal, cilt bakımı profesyonellerinin ve dermatologların favorisidir. Peki, retinali bu bilinen muadilinden farklı kılan nedir ve cildiniz için uygun mudur?

ISDIN Tıbbi İletişim Uzmanı ve retinal konusunda uzman Ana Fernandez, cilt bakımındaki faydalarını bizlerle paylaştı. Ayrıca, retinalin cilt yaşlanmasının belirtilerine karşı nasıl mücadele ettiğini de bu yazıda keşfedebilirsiniz, tabii eğer böyle bir şeyle ilgileniyorsanız. Hadi başlayalım.

Retinal nedir?

TEMEL BİLGİLER

RETİNALDEHİT

NEDİR? Retinoid (A vitamini türevi)

NE İŞE YARAR? Bu yaşlanma karşıtı olan bu madde ince çizgileri hafifletmeye ve cildin yenilenmesini hızlandırmaya yardımcı olur.

KİMLER KULLANABİLİR? Formülüne bağlı olarak, retinal tüm cilt tipleri için uygun olabilir. Ancak yavaş başlamak ve dermatoloğunuza danışmak en iyisidir.

NASIL KULLANILIR? Topikal retinal, geceleri temiz ve kuru cilde serum veya nemlendirici olarak uygulanır.

NE İLE BİRLİKTE İYİ GİDER? Hyaluronik asit, niacinamide, bakuchiol

BUNLARLA KARIŞTIRMAYIN: C vitamini ve retinal ürünlerinizi ayrı zamanlarda kullanın (sabah C vitamini, gece retinal kullanın). Glikolik asit söz konusu olduğunda, cilt döngüsü yöntemini kullanarak geceleri dönüşümlü olarak kullanmayı düşünün.

Retinalin cilt bakımı faydaları nelerdir?

Retinal kırışıklıklarla mücadele etme kapasitesi nedeniyle en çok bilinen vitaminlerdendir. Ancak cildin doğal yenilenme sürecini hızlandırma yeteneği, bu kahraman bileşeni tam bir çoklu görev ustası yapar. İşte retinalin yardımcı olabileceği şeyler:
 • İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltma
 • Cilt sıkılığını ve elastikiyetini artırma
 • Cildin kollajen seviyelerini destekleyerek daha sıkı ve dolgun bir görünüm sağlama
 • Cilt tonunu eşitleme

Retinal, retinol, retinoidler: fark nedir?
İşte işler biraz kafa karıştırıcı olabilir. Endişelenmeyin, uzmanımız burada size en iyi kararı vermeniz için yardımcı olacak.


Retinal ve retinoidler arasındaki fark
"Retinoid, A vitamininden türetilen yaşlanma karşıtı bileşenler sınıfı için kullanılan genel bir terimdir," diye paylaşıyor Ana. Ve A vitamini cildimizin sağlığı için hayati öneme sahiptir. Ancak cildimiz doğal olarak bunu üretmez, onu yalnızca iyi bir beslenme ve cilt bakım ürünleri yoluyla alabiliriz.
İşte burada retinoidler devreye girer. Cildin doğal kolajenini destekleyerek pürüzsüz, eşit ve genç görünen bir cilt sağlarlar. Retinaldehit, diğer adıyla retinal, bir tür retinoiddir. Retinol ve tretinoin de öyle.


Retinal ve retinol farkı
Her ikisi de retinoiddir. İkisi de güzellik mağazalarının raflarında bulunabilir. Ve vücudumuz her ikisini de retinoik aside (cildinizi yenilemeye başlayan aktif A vitamini formu) dönüştürmek için çalışmak zorundadır.
Peki, retinal ve retinol arasındaki temel fark nedir? 
İşte retinolun retinoik aside dönüşme süreci: Retinol » Retinal » Retinoik asit
Öte yandan retinal: Retinal » Retinoik asit
Ana, "Retinolün dönüşümü iki adımda gerçekleşirken, retinalin dönüşümü yalnızca bir adımda gerçekleşir; bu da aktif forma daha hızlı dönüştüğü anlamına gelir" diyor.


Retinal ve tretinoin farkı
Retinol ve retinalin retinoik aside dönüşmesi gerektiğini söylediğimizde hatırlıyor musunuz? Tretinoin, retinoik asittir. Bu yüzden retinalin daha güçlü bir versiyonu olarak görülebilir. Ve yalnızca reçeteyle temin edilebilir.
Peki retinoidlerde yeniyseniz hangisini seçmelisiniz? "Kolay erişilebilir ve oldukça etkili olduğu için retinal, sonuç odaklı olmaya devam ederken daha yeni başlayanlar için uygun bir seçenek olabilir," diye tavsiye ediyor Ana.

Retinizasyon nedir?
İlk kez bir retinoid kullanıyorsanız, cildinizin alışması biraz zaman alabilir bu döneme retinizasyon süreci denir. Retinal, cildinizin yenilenme hızını artırır. Ve cildiniz kendini hızla yenilemeye çalışırken, başlangıçta yüzeye daha fazla doku çıkabilir. Bazen bu dönem "arındırma" olarak adlandırılır (sivilce, pullanma ve hafif soyulma gibi düşünebilirsiniz).
İyi haber mi? Bu küçük rahatsızlıklar geçici olabilir, ancak sonuçlar kalıcıdır. Ana, "Retinal kullanmak bir süreçtir ve nihai hedef pürüzsüz, genç görünümlü bir cilttir. Devam edin ve muhtemelen sadece birkaç hafta içinde gözle görünür sonuçlar görmeye başlayacaksınız" diye tavsiye ediyor.

Retinal ile nasıl başlamalıyım?
Zamanınızı ayırın ve retinali yavaş yavaş dahil edin. Yeni formülünüzü gece cilt bakım rutininizin üçüncü adımı olarak, temizleme ve göz kremi uygulamasından sonra kullanın.
Peki, retinal ne kadar sık kullanılabilir? Elbette, en iyisi her zaman dermatoloğunuzun tavsiyelerine veya cilt bakım ürününüzün etiketindeki kullanım talimatlarına uymaktır. Ancak başlamanıza yardımcı olmak için önerilen bir program şöyledir:


• 1. Hafta: 2-3 gece
• 2. Hafta: 3-4 gece
• 3. Hafta: 5-7 gece
• Bir başka tavsiye? Cildinizi dinleyin. "Eğer çok fazla olduğunu hissetmeye başlarsanız, bir ara verin," diyor Ana. "Ve herhangi bir rahatsızlık hissederseniz (cildinizin yanmaması veya acımaması gerekir) dermatoloğunuza danışın."
• Son olarak, her zaman, her zaman yüksek SPF, geniş spektrumlu güneş kremi kullanın. Retinoidler cildinizi ekstra hassas hale getirebilir, özellikle yeni başlarken.


Retinal cilt bakım rutininiz, adım adım
• Adım 1: Nazik bir yağ bazlı temizleyici kullanın
Günlük cilt stres faktörlerini yok etmek için bir yağ bazlı formülüne başvurun. Temizleyici yağ, istenmeyen yağlara, makyaja ve güneş kremine bağlanarak onları yok etmeye yardımcı olurken ihtiyaç duyulan hidrasyonu ve antioksidan desteğini sağlar. Ayrıca kapsamlı bir temizlik, rutininizde yer alan diğer ürünlerin etkisini gösterebilmesi için cildinizi hazır hale getirir. 
• Adım 2: Canlandırıcı bir göz çevresi kremi uygulayın
 Göz çevresindeki cilt, yüzdeki en ince deridir. Bu yüzden cilt yaşlanmasının ilk belirtilerini gösterebilir. Onarıcı melatonin ve enerji veren kafein içeren bir göz kremi tercih edin. Bu süper bileşenler, güzellik uykusu sırasında cildin antioksidan savunmasını güçlendirmeye yardımcı olur.
• Adım 3: Güçlü bir retinal serumuna yönelin
 Bir retinaldehit serumu, kırışıklıkların ve ince çizgilerin görünümünü en aza indirmeye yardımcı olabilir ve daha pürüzsüz, daha eşit, genç görünümlü bir cilt sağlar. Yenileme için çalışırken sakinleştirici niacinamide gibi bileşenler içeren bir formül arayın. Çift fazlı retinal serumumuzla, kırışıklıklarla mücadele ederken cildinizi yenilerken hayal kurun.
• Adım 4: Yenileyici bir gece kremi kullanın
 Retinal serumunuzu uyguladıktan sonra, cildi beslemeye, yatıştırmaya ve sıkılaştırmaya yönelik bir nemlendirici ile “aksiyonu mühürlemenin” zamanı geldi. Gece kremi formülünüz antioksidanlar ve karnosin gibi amino asitler açısından zengin olursa daha da iyi. Karnosin, yaşlandıkça cildin sıkılığını kaybetmesine neden olan doğal bir süreç olan glikasyonu önlemek için çalışır.

Ertesi gün: Güneş kremi!
Her gün, her hava koşulunda  sabah cilt bakım rutininizin son adımı her zaman yüksek SPF, geniş spektrumlu bir güneş kremi olmalıdır. Ve gün boyunca en az iki saatte bir tekrar uygulamayı unutmayın. Bu, retinal kullanırken cildinizi daha hassas hale getirebileceği için daha da önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular
Retinal cildinize zarar verebilir mi?
Dermatoloğunuzdan onay aldıktan sonra, tüm cilt tiplerine uygun bir retinal formülü ve iyi bir güneş kremi ile bu pek olası değildir. Yavaş başlayın ve istenmeyen etkileri en aza indirmeye yardımcı olmak için cilt yatıştırıcı bileşenler içeren premium retinal cilt bakım ürünlerini tercih edin.
Ancak bazen iyi bir şeyin fazlası pek de arzu edilmeyen bir reaksiyona yol açabilir. Eğer retinali fazla kullanırsanız, normal retinizasyon sürecinin ötesinde yanma ve soyulma hissi yaşayabilirsiniz. İyi haber şu ki, retinale bir süre ara verdiğinizde bu durumun ortadan kalkacaktır.

Retinoidler güneşe maruz kaldığında ne olur?
Belki daha önce duymuşsunuzdur retinoidler güneşte kullanılmamalıdır. Peki, bunun nedeni nedir ve bu doğru mudur? Kısmen evet. Retinal, cildinizi doğrudan güneşe karşı daha hassas hale getirmez, ancak genel olarak daha hassas yapabilir. Bu yüzden güneş koruyucuyu doğru kullanmak ekstra önemlidir. Ayrıca retinalin kendisi güneş ışığına karşı hassastır  bu da birkaç efsaneye yol açan başka bir gerçektir. Bu nedenle retinal ürünlerinizi güneş ışığında bırakırsanız veya sabah rutininizde kullanırsanız, daha az etkili olabilir.

Kırışıklıklar için hangisi daha etkili: hyaluronik asit mi retinal mi?
Hyaluronik asit ve retinal, cildin pürüzsüz, dolgun ve sağlıklı görünmesini sağlamak için harika seçeneklerdir. Ancak her birinin belirli cilt sorunları için özel nitelikleri vardır. Kırışıklıklar ve düzensiz cilt tonu ile mücadele etmek için güçlü bir bileşen arıyorsanız, retinal daha iyi bir seçenek olabilir. Öte yandan, hyaluronik asit kuru cilt sorunu olanlar için idealdir.

En güzel yanı mı? Seçim yapmak zorunda değilsiniz. Hyaluronik asit ve retinali birlikte kullanmak, genç görünümlü ve nemli bir cilt için cilde dost bir seçenektir.

Önceki yazı Sonraki Gönderi