İçeriğe atla
Atopik Dermatit (Diğer Adıyla Egzama) Nedir?

Atopik Dermatit (Diğer Adıyla Egzama) Nedir?

Cildinizin kendi dili vardır. Size işaretler gönderir ve tek bir kelime söylemeden neler olup bittiğini anlatır. Kızarıklık, kaşıntı, egzama… atopik dermatit birçok şekilde kendini gösterebilir. Peki, bu durum tam olarak nedir ve nasıl yönetilebilir?

ISDIN Medikal Pazarlama Uzmanı Albert Navasa ile atopik dermatit dünyasını keşfederken bize katılın.

Atopik dermatit nedir?

Albert Navasa, bu terimi anlamamıza yardımcı oluyor: “Basitçe ifade etmek gerekirse, yaygın olarak egzama olarak bilinen atopik dermatit, cildin kurumasına, kaşınmasına ve iltihaplanmasına neden olan kronik bir enflamatuar hastalıktır.” Genellikle küçük çocuklarda en sık görülmesine rağmen, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ve insanların %10’u hayatlarının bir noktasında bu durumu deneyimlemektedir. 

En yaygın pediatrik cilt durumu olmasına rağmen, atopik dermatitin nedenleri çeşitli faktörleri içerir. Genetik yatkınlık listenin başında yer alır, bunu çevresel, alerjik ve beslenmeyle ilgili tetikleyiciler takip eder.

Atopic skin in adults and children

 

Belirtileri tanımak:

Atopik dermatit, genellikle vücudun herhangi bir yerinde aniden ortaya çıkan küçük, kaşıntılı pullar veya döküntüler olarak bilinir. Herkes bu durumu farklı şekilde yaşar ve belirtiler kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. Yaygın belirtiler şunları içerir:

- Kuru, çatlamış cilt
- Sürekli kaşıntı
- Cilt renginden dolayı farklılık gösterebilen döküntüler
- Kabuklanma oluşumu
- Artan cilt hassasiyeti
- Göz çevresinde cilt kararması

Daha koyu cilt tonlarına sahip bireylerde, atopik dermatit küçük kabarık noktalar şeklinde de kendini gösterebilir. Birçok kişi atopik dermatit belirtileri yaşasa da, bu belirtilerin başka bir şeyden kaynaklanabileceğini unutmamak önemlidir: “Atopik dermatiti doğru şekilde teşhis etmek için bir dermatoloğa başvurmak en iyisidir,” diye öneriyor Albert.

Bilgi güçtür

Bir cilt rahatsızlığıyla yaşamak zor olabilir, ancak iyi haber şu ki atopik dermatit ciddi bir durum değildir. Aslında, düşündüğünüzden daha yaygın olan, iyi huylu bir durumdur.

Hiç egzama duydunuz mu? Albert, bağlantıyı şu şekilde açıklıyor: “Egzama, şişlik ve kaşıntıya neden olan cilt rahatsızlıkları için genel bir terimdir. Atopik dermatit ise en yaygın egzama türüdür.”

Bu durumun en belirgin özelliği kuru cilttir. Rahatsız edici olabilir, ancak Albert, atopik dermatitin bulaşıcı olmadığını belirtiyor.

“Atopik dermatit bulaşıcı değildir.’’
– Albert Navasa, Kurumsal Medikal Pazarlama Uzmanı

Atopic dermatitis who it affects

 

Kimi etkiler?

Yaygın bir inanış, yalnızca çocukların atopik dermatite sahip olduğudur, ancak aslında her yaşta insanı etkileyebilir. Albert bu yanlış anlaşılmayı düzeltiyor:

“Gerçek şu ki, bu cilt rahatsızlığını hayatın herhangi bir aşamasında geliştirebilirsiniz.

Yaklaşık olarak çocukların %25’i hayatlarının bir noktasında bu durumu yaşayacakken, yetişkinlerin %7-10’u etkilenir. Çocuklarda atopik dermatit genellikle yüz, dirsek ve diz kıvrımlarında, bacaklarda ve hatta saç derisinde ortaya çıkar. Yetişkinlerde ise baştan ayağa herhangi bir yerde ortaya çıkabilir!

Hem çocukların hem de yetişkinlerin paylaştığı bir şey var: hafiften şiddetliye kadar kaşıntı ve kaçınılmaz kaşıma sonucunda oluşan cilt lezyonları.

Ortaya çıkma zamanı

Atopik dermatitin ne zaman ortaya çıkacağını tahmin etmenin bir yolu yoktur; hayatın herhangi bir noktasında ortaya çıkabilir ya da çıkmayabilir. Ayrıca stres, kötü beslenme tercihleri veya cildinize uygun olmayan cilt bakım ürünlerinin kullanımı gibi faktörler tarafından tetiklenebilir veya kötüleşebilir.

Peki, en iyi savunmanız nedir? Cildinizi beslemek ve korumak için proaktif adımlar atmak.

 

How to care for eczema ISDIN

 Atopik cildi nasıl koruyabilirsiniz?

Albert, atopik dermatiti yönetmenin ilk kuralının cildinizi kötüleştiren şeylerden kaçınmak olduğunu vurguluyor; bu, tahrişe veya reaksiyona neden olan ürünleri içerir. Alevlenmeleri yönetmek ve kaşıntıyı hafifletmek için bir planınızın olması da önemlidir. İşte öneriler:

- Tırnaklarınızı kısa tutun: Bu basit ipucu, kaşınma isteğine karşı koymanıza yardımcı olur — ya da en azından kaşımayı daha az yoğun hale getirir!

- Duş sürenizi kısaltın: On dakikadan az sürenizi hedefleyin ve buhar dolu sıcak duşlardan kaçının, çünkü sıcak su cildinizin doğal yağlarını yok edebilir ve potansiyel olarak tahrişe neden olabilir. Yulaf gibi doğal bileşenler içeren nazik pH dengeli ürünleri tercih edin.

- Kurulanırken nazik olun: Cildinizi bir havluyla hafifçe kurulayın, ovuşturmayın.

- Nemlendirici kremler veya losyonlar kullanın: Cildinizi iyi nemlendirmek ve tazelemek çok önemlidir. Unutmayın: Tutarlılık anahtardır!

- Yeni kıyafetleri yıkayın ve sert kumaşlardan kaçının (bu gardırobunuzu ve yatak örtülerinizi de içerir): Cildinize doğrudan temas eden eşyalar için pamuklu ürünleri tercih edin.

- Duruma özel tedaviler ve ürünler kullanmayı düşünün — her zaman bir dermatoloğun rehberliği ve önerisi altında.

Uzman ipucu: Bu gönderideki bilgileri katkıda bulunan ve doğrulayan tıbbi uzmanlarımız olsa da, atopik dermatit hakkında başka resmi kaynaklar da mevcuttur.

Bu cilt rahatsızlığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki web sitelerine göz atın:

→ National Eczema Association  

→ American Academy of Dermatology (AAD)  

→ American Academy of Pediatrics (AAP)

Cildinizin her bir parçasını sevin

Egzamanın bir tedavisi olmamasına rağmen, birçok çocuk büyüdükçe belirtilerinin iyileştiğini görürken, bazı yetişkinler gelip giden alevlenmeler yaşar. Bu tamamen normaldir çünkü cildimiz de tıpkı hayat gibi iniş çıkışlar yaşar.

Sağlıklı bir cildin sırrı, her gün yaptığımız seçimlerde yatar. Genellikle, rutinlerimize dahil ettiğimiz basit ritüeller, sadece genel refahımız üzerinde değil, aynı zamanda cildimizin genel sağlığı üzerinde de en derin etkiye sahip olur.

→ Yıllık dermatolog randevularınızı yapın.  

→ Stresi uzak tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.  

→ Besleyici bir diyet uygulayın.  

→ Yeterli uyku almayı bir öncelik haline getirin.

Love your skin ISDIN

Referanslar:

  1. Frazier W, Bhardwaj N. Atopic Dermatitis: Diagnosis and Treatment. Am Fam Physician. 2020 May 15;101(10):590-598.
  2. Avena-Woods C. Overview of atopic dermatitis. Am J Manag Care. 2017 Jun;23(8 Suppl):S115-S123.
  3. Langan SM, Irvine AD, Weidinger S. Atopic dermatitis. Lancet. 2020 Aug 1;396(10247):345-360. doi: 10.1016/S0140-6736(20)31286-1. Erratum in: Lancet. 2020 Sep 12;396(10253):758.